Logo ludicart

Vidéos Reportages Cluj-Napoca (Roumanie mai 2008)

Logo Tv Realitatea

SCULPTURI MUZICALE – Expoziţie inedită de sculpturi muzicale

Miercuri, 21 mai 2008 22:11 n faţa casei Matei Corvin trecătorii se opresc pentru a îmbrăţişa nişte tuburi colorate, care le răsplătesc atingerea cu sunete. Tuburile fac parte dintr-o expoziţie de sculpturi muzicale ale unor artişti francezi, numită Ludicart. Sunetul mării şi al vântului, zgomote metalice, poveşti şi poezii de dragoste precum şi alte ambianţe sonore se fac auzite din râşniţe de cafea, rame enorme şi "tubulofoane". Autorii sunt 2 artişti francezi care realizează astfel de instalaţii încă din anii `80. Ei implică publicul în arta lor, dându-le posibilitatea să îşi creeze propria muzică. Trecătorii au fost plăcut surprinşi de instalaţiile sonore. Maşinăriile muzicale îşi aşteaptă vizitatorii până vineri, la Casa Matei.

Vidéo de Realitatea TV Cluj-NapocaLogo Transindex

A járókelők meg-megállnak, érdeklődve figyelik, hogy mi történik, a kisebbek pedig elszórakoznak az érdekes szerkezeteken a Mátyás szülőháza előtti téren. Az ott felállított tárgyak ugyanis különböző hangokat adnak, ki, ha valaki megszólaltatja őket.

Az interaktív kiállítást a Ludicart projekt két alapembere, a francia Jean-Robert Sedano és Solveig de Ory szervezte, május 23-ig lehet megtekinteni 10 és 18 óra között.

A szabadban kiállított tubulofonon és zenélő kereten kívül a Mátyás-ház földalatti termében is van néhány érdekesség: a zenélő asztalkán a kis figurákból kirakott forma alapján szólalnak meg a hangszerek, a szómalom pedig változtatható sebességgel darál le különböző szövegeket.

A szervezők még a hetvenes-nyolcvanas években készítették a zenélő installációkat, azóta különböző országokba járnak vele, főleg szabadtéri rendezvényekre, mondta el Kovács Dorothea, a Francia Kulturális Központ munkatársa, valamint azt is megtudtuk, a szerkezetek esőben is működnek.

Vidéo du site http://multikult.transindex.ro/?cikk=7399Logo Cluj Online
Video de Cluj Online (21.05.2008)

http://video.clon.ro/members.clujexpres/flv-Instalatii%20muzicale%20interactive%20la%20Casa%20Matei.flv/viewer.htmlLogo Cluj Online
Interview de Doroteea Kovacs (Centre Culturel Français de Cluj-Napoca)
20 mai 2008Accueil